Новини.Події.Анонси

Сьогодні – 1 грудня: Всесвітній день боротьби зі СНІДом

Цей день з 1988 року офіційно оголошено Всесвітнім днем боротьби зі СНІДом і щороку відзначається по всьому світу. Символом цього дня є Червона стрічка, котра означає наше розуміння проблем людей, котрі живуть з ВІЛ. Ідея червоної стрічки належить американському художникові Франку Муру, котрий вигадав її у 1991 році  як символ цього дня.

Ця дата є добра нагода подумати  про те, як уникнути ризику інфікування ВІЛ, що робити, коли ризик був, чи потрібно тестуватися на ВІЛ, як запобігти ВІЛ/СНІДу.

Проблема ВІЛ/СНІДу, не дивлячись на чималі успіхи у її подоланні, є актуальною й сьогодні. Адже у світі немає такої місцини, де б не було хворих на ВІЛ-інфекцію. 0,6 відсотка землян живуть з вірусом.

В Україні – ВІЛ-інфікований кожен сотий. А знає про це лише кожен десятий з них. Кожен третій ВІЛ-інфікований –  у віці до 25 років. Хоча на сьогодні немає вакцини, здатної запобігти зараженню, й немає ліків, здатних цілком знищити вірус в організмі людини, але існують препарати, які можуть підтримати здоров’я і уповільнити розвиток СНІДу.

Важливо пам’ятати, що ризик інфікування ВІЛ наступає при попаданні біологічних рідин хворої людини, що містять вірус у достатній дозі (кров, сперма та вагінальні виділення, гній, сукровиця), на рану (порізи, уколи, уражена хворобою шкіра) та/або слизові оболонки статевих органів, прямої кишки, ока, носа, рота здорової людини. У цих випадках потрібно негайно змити проточною водою вражене місце. Неможна притискати рану, стримувати кровотечу з проколу чи порізу. Неможна обробляти таку рану спиртом, йодом чи будь-якими іншими подразнюючими середниками. Затим, слід негайно, протягом 2 годин з часу такої травми, але не пізніше 72 годин, звернутися до найближчого кабінету довіри чи СНІД-центру для проведення заходів постконтактної профілактики. Її ефективність сягає 78 % і суть полягає в тому, що, поки вірус з моменту зараження не вразив клітини-мішені, є можливість за допомогою чотиритижневого заживання антиретровірусних препаратів нейтралізувати його. Себто, якщо була ймовірність ВІЛ-інфікування, необхідно до двох годин розпочати прийом профілактичних ліків.

Важливо пам’ятати про високу ймовірність інфікування дитини матір’ю під час вагітності чи годуванні материнським молоком. Уникнути цього ризику можливо, якщо ВІЛ-інфікована матір своєчасно діагностує і розпочне відповідне лікування.

Важливо знати свій ВІЛ-статус і тестуватися, оскільки вчасна діагностика і лікування ВІЛ-інфекції продовжує життя хворого. ВІЛ-інфекція протягом 5-10 років з моменту інфікування переходить у свою фінальну стадію СНІД, коли допомогти уже майже неможливо. А своєчасне і ретельне високоактивне антиретровірусне лікування ВІЛ-інфекції дозволяє продовжити життя людини до визначеного долею, а не хворобою, кінця. Варто нагадати, що, як правило, тестування проводиться експрес-методом за краплею крові «з пальця руки». Результати будуть відомі уже через 15 хвилин і  є достовірними на 97 %. Тестування проводиться анонімно, добровільно, безкоштовно і конфіденційно. Розголошення результатів кримінально наказується.

Важливо знати: щоб уберегти себе від інфікування ВІЛ, потрібно бути обачним і небайдужим, утриматися від статевих стосунків і наркотиків, або зберігати вірність у подружжі, або користуватися презервативом при випадкових (та й не випадкових) статевих стосунках.

БЕРЕЖІТЬ СЕБЕ І СВОЄ ЗДОРОВ’Я!

Радислав Петрів,
лікар,
національний тренер з питань профілактики ВІЛ/СНІД

Без коментарів