Мистецький вечір

Марії Капніст – 95 років

22 березня 2009 року о 16-й годині в Будинку кіно у Києві відбудеться мистецький вечір, присвячений 95 років від дня народження української актриси, заслуженої артистки України Капніст Марії Ростиславівни (1914-1993).

Понад 30 років працювала Марія Капніст у кінематографі. Акторка унікальної зовнішності, яку кіноглядачі відкрили для себе за фільмами «Руслан і Людмила», «Бронзовий птах», «Олеся», «Шанс» і багатьма іншими. Актор В. Федоров згадував: «Марія Ростиславівна була найдобрішою людиною, ніжною і наївною, як дитя. Вона дуже допомогла мені, «найкраща справа на землі — творити добро», — говорила вона».

Марія Ростиславівна прожила хоч і довге, але неймовірно мученицьке життя.  Народилася 1914 року в Петербурзі, у дворянській родині. Батько, Ростислав Капніст, був нащадком славетного поета ХVIII ст. В.В.Капніста. Згодом почалася світова війна, революція 1917 року, громадянська війна. У роки революції розстріляли Маріїного батька. Невдовзі почалися репресії. Марію арештували. Дворяни були під підозрою. Її випустили. Але то був тільки початок. 1941 року Марію знову заарештували і вивезли у табори. Тайшет, Джезказган, Караганда — виправно-трудові табори.

В останні роки свого життя Марія Капніст багато зусиль доклала, щоб ушанувати пам’ять своїх предків. Рід Капністів, Капніссос, відзначився ще у 1702 році героїчною боротьбою за незалежність грецьких островів проти турецького поневолення. Пізніше воювали проти турків під російською короною. За це були нагороджені землями на полтавщині, де й народився Василь Васильович Капніст (1757-1823) — поет, сатирик, автор славнозвісного твору «Ябеда», його вивчали у школі. Він був громадським діячем, виступав проти кріпацтва. Багато років жив в Україні. Похований в селі Обухівка в родовому маєтку Капністів. Завдяки зусиллям Марії Капніст відбулися вечори, присвячені Василю Васильовичу Капністу, — відзначено 230 років з дня народження поета. Вийшли друком його твори.

Веде вечір – Раїса Недашківська, народна артистка України, автор низки спогадів про Марію Капніст (“Бронзовий птах зі світлою відзнакою. Доля Марії Капніст — готовий сценарій для фільму жахів” та інші).

Без коментарів