Ліга культури: «…І здоров’я суспільства залежить від моральності держави і особистої людяності кожного з нас».

Всеукраїнська громадська організація «Ліга культури» організувалась на спеціальне засідання експертів.

З контексту обговорення

Інформаційний вакуум навколо поширення грипу в Україні поступово наповнюється фаховими рекомендаціями, але не знімає напруження в суспільстві. Відкритим досі залишається питання реальної спроможності держави захищати права своїх громадян, визначені Конституцією, своєчасно забезпечувати усі необхідні засоби для збереження нашого здоров’я та життя.

Сьогодні в державі є нагальна потреба в отриманні гуманітарної допомоги. Україна звернулася до країн Азії, Америки, Європи і деякі з них вже відгукнулися з пропозиціями надати допомогу для захисту населення від пандемічного грипу А(Н1N1) Каліфорнія. Серед пропозицій є надання специфічної вакцини, яка на сьогодні є найефективнішим засобом захисту людей від захворювання і смерті. Отримання навіть обмеженої кількості такої вакцини дозволить імунізувати хоча б дітей і вагітних жінок, які виявилися найчутливішими до пандемічного грипу і є в групі ризику. Але вказана вакцина не зареєстрована в Україні.

Процес реєстрації, включаючи  встановлені законом дослідження, триватиме більше 3-4 місяців. Закон України «Про лікарські засоби» передбачає можливість ввезення в Україну незареєстрованих лікарських засобів (вакцини) у випадку епідемічного захворювання, яким є грип. Враховуючи нагальність проблеми, цю вакцину можна ввезти і використати на законних підставах за одноразовим дозволом Міністерства охорони здоров’я, як це було зроблено у 2007 на ввезення незареєстрованої вакцини проти грипу та у 2008 році – вакцини проти кору і краснухи.

Епідемія грипу відкрила суспільству низку специфічних проблем у державі. Чим глибше ми усвідомлюємо причини цих проблем (зокрема протистояння гілок влади, перекладання відповідальності, маніпулювання інформацією та свідомістю суспільства, спекуляції в бізнесових, політичних та передвиборних інтересах), тим очевиднішою стає необхідність переосмислення людяності не тільки як абстрактної цінності, а як вкрай необхідного способу співжиття і взаємовиживання всіх нас.

Наша захищеність значною мірою залежить і від нашої поінформованості. Проаналізувавши корисність інформації для даних умов, експерти рекомендують дотримуватись тільки порад фахівців і в першу чергу оперувати інформацією з джерел ВООЗ та Міністерства охорони здоров’я.

Суттєвий коментар

Поза обговоренням

Коли в державі є нагальна потреба в отриманні гуманітарної допомоги і ввезення на територію України незареєстрованої вакцини, як це було в 2007 році та в 2008, актуальним залишається захищеність відповідальних осіб за одноразовий дозвіл такого ввезення.

Нагадаємо, що у 2008 році на підставі Статті 17 п.4 Закону «Про лікарські засоби» заступник Міністра охорони здоров’я Микола Проданчук підписав одноразовий дозвіл на ввезення на митну територію України незареєстрованої вакцини проти кору і краснухи, яку запросила Україна як гуманітарну допомогу згідно договору, підписаного від імені Уряду України Міністром сім’ї, молоді і спорту Коржом В.П.

Генеральна прокуратура України і досі кваліфікує таке надання одноразового дозволу як злочин, не припиняючи проти Проданчука М.Г. кримінальну справу, попри визнання судом дій МОЗ щодо ввезення і застосування згадуваної вакцини законними.

Чи не ускладнить ця не закрита справа, якомога швидше, отримати Україні життєво необхідну вакцину проти вірусу пандемічного грипу А(Н1N1)? І хто за таких умов візьме відповідальність за ввезення незареєстрованої вакцини на митну територію України?

Прес-служба “Ліги культури”

Без коментарів