Новини.Події.Анонси

Чи потрібен в Україні закон про захист суспільної моралі?

13 грудня 2010 року в Інформаційному агентстві УКРІНФОРМ за участю представників громадських організацій, релігійних громад, вчених, журналістів відбулося громадське обговорення на тему: «Чи потрібен в Україні демократичний закон про захист суспільної моралі?» Організувала Обговорення Національна експертна комісія з питань захисту суспільної моралі за дорученням Кабінету міністрів України.

На сьогодні існує три проекти Закону «Про захист суспільної моралі» – проект Національної експертної комісії, проект депутатської групи та проект Міністерства юстиції, з якого вилучили згадку про саму Комісію, про це повідомив голова Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі Василь Костицький. Він запропонував учасникам обговорення “винести за дужки” питання про Указ Президента України щодо ліквідації Комісії і зосередити увагу на самому законі.

Необхідність закону про захист суспільної моралі та доцільність діяльності Експертної комісії підтримала більшість учасників громадського обговорення. Вони зауважили, що аргументи опонентів — представників інформаційного бізнесу, а саме: що питання захисту від інформаційного насильства чітко прописані в Конституції, в Законі «Про інформацію» та інших галузевих законах, і що це сфера діяльності правоохоронних органів, а не Комісії, – не переконливі, оскільки реальна ситуація в інформаційному просторі свідчить, що цих інструментів недостатньо. Єдиний шлях, бачить більшість учасників обговорення, – це вдосконалення нового законопроекту, чітке врегулювання повноважень і відповідальності Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі і випрацювання такого алгоритму взаємодії держави та суспільства  у сфері захисту моралі, щоб це не викликало протиріч.

Представники Всеукраїнської громадської організації «Ліга Культури» – президент організації Людмила Авескулова, керівник Івано-Франківського Регіонального центру «Ліги Культури» Радислав Петрів та експерт “Ліги Культури», етнопсихолог Володимир Куєвда, висловились на підтримку закону, однак наголосили на потребі суттєвих доопрацювань його норм та положень.

Проблема, винесена на обговорення, є проблемою національної і державної безпеки, підкреслив етнопсихолог Володимир Куєвда, і сьогодні, коли відбувається кореневе руйнування суспільної моралі, ця проблема потребує більш глибокого, наукового підходу.

Узагальнену позицію ВГО «Ліги Культури» щодо вдосконалення законодавства про захист моралі виголосила і надала Комісії президент організації Людмила Авескулова. Ось деякі пропозиції:

  • суспільну мораль треба розглядати як суспільну цінність, як основу імунітету нації, що забезпечує розвиток і вдосконалення як особистості, так і суспільства;
  • для об’єктивізації поняття суспільної моралі потрібно визначити на законодавчому рівні людські чесноти, які становлять зміст суспільної моралі;
  • узгодити визначення понять та застосування норм Закону про захист суспільної моралі з нормами інших законів, що регулюють відносини сфери інформації;
  • визначити фахові критерії продукції, яка негативно впливає на суспільну мораль,  фізичне, психічне і соціальне здоров’я людини, визначити відповідну методику об’єктивної оцінки негативного впливу на український соціум з урахуванням його специфічних рис і особливостей.

Закон потрібен в іншій якості, з більш регламентованими нормами, без абстракцій та узагальнень, – так прокоментувала представлені пропозиції Людмила Авескулова. Президент “Ліги Культури“ зауважила, що в законопроекті йдеться, що мораль – це система етичних цінностей, але, які це цінності –  не вказано; кожен по-своєму розуміє етичні цінності і завдання науковців визначити їх і чітко прописати в законі. «Вчені мають працювати над тим, щоб дати абсолютне інтегроване розуміння цінностей, тих універсальних цінностей, які склалися  в українському суспільстві, і розглядати моральні цінності потрібно саме українського соціуму», – конкретизувала завдання Людмила Авескулова.

Прес-служба ВГО “Ліга Культури” 

Без коментарів