Новини.Події.Анонси

Експерти «Ліги Культури» запропонували альтернативу «Етичному кодексу українського вчителя»

«Освіта – особлива сфера суспільного життя. Через освіту відбувається зв’язок поколінь, передача певного способу  ставлення до світу, набуття суспільних цінностей – вибудовується  майбутнє,» – визначено у документі, який є відповіддю експертів «Ліги Культури» на проект «Етичного кодексу українського вчителя», презентованого НЕК 11 жовтня цього року в УКРІНФОРМі.

Нагадуємо, що експерти Ліги з питань освіти, а саме В.М. Зоц, І.Г. Осадчий, Г.В. Коломієць, С.Ф. Клепко, М.І. Босенко, Л.І. Даниленко, В.І. Бєлий, В.В. Громовий, опрацював запропонований проект Кодексу, дійшли спільного висновку: він не відповідає своєму призначенню.

На думку експертів Ліги, Етичний кодекс учителя має окреслюватися тими сферами суспільного життя й суспільними  групами, які безпосередньо пов’язані з професійною  діяльністю вчителя: учні (вихованці), батьки учнів, колеги (педагогічна громадськість) і визначати такі професійні вчинки та дії, які регулюються не юридичними законами, а совістю вчителя, усвідомленням ним своєї  історичної  місії, що забезпечує  зв’язок між поколіннями і тим значною мірою впливає на  майбутнє.

Свої рекомендації з питань професійної етики в освітньому просторі, експерти оформили в документ «Етичні принципи професійної діяльності українського вчителя», з яким можна ознайомитись в розділі «Розробка концепцій» на сайті «Всі Ми».

Прес-служба «Ліги Культури»

Без коментарів