Новини.Події.Анонси

Меморандум про співпрацю з агробізнесом

11 травня 2011 року в м. Хмельницький відбулося урочисте підписання Меморандуму про співпрацю між Міжнародним фондом «Відродження» за представництвом директора Антикризової гуманітарної програми Руслана Краплича, аграрної корпорації «Сварог Вест Груп» в особі голови правління Андрія Гордійчука та Хмельницького регіонального благодійного фонду «Зміцнення громад» за представництва директора Тетяни Василик. Головна тема Меморандуму – об’єднання зусиль у подоланні наслідків світової фінансово-економічної кризи в сільських громадах Хмельниччини, а саме, передбачається у співфінансуванні виділити 1 000 000 грн. на соціальну сферу села. Подія відбувалася за сприяння Хмельницької обласної державної адміністрації.

В заході взяли участь представники шести районів Хмельниччини: Шепетівського, Полонського, Красилівського, Новоушицького, Хмельницького та Славутського. Саме для них підписання даного документу має стати потужним поштовхом до активних дій, спрямованих на вирішення проблем соціальної сфери, що існують у їх громадах, адже воно передбачає можливість залучення додаткових коштів.

Варто зазначити, що для Міжнародного фонду «Відродження» таке підписання є першим досвідом в плані співпраці з бізнесовою структурою у справі розвитку благодійництва.

Зустріч розпочалася з виступу заступника голови-керівника апарату Хмельницької обласної державної адміністрації Лілії Бернадської. Вона висловила позицію Хмельницької ОДА, як представника інтересів області, та зауважила, що даний акт підписання буде всіляко підтримуватися з сторони влади, адже ініціатива залучення додаткових інвестицій (коштів у сумі 1000 000 грн.) сприятиме розвитку села, тому вирішення організаційних питань в рамках проекту, співпраці із ЗМІ, закладами соціальної сфери районів області адміністрація зобов’язується взяти під свою компетенцію.

Наступною була доповідь голови правління корпорації «Сварог Вест Груп» Андрія Андрійовича Гордійчука. Він торкнувся таких актуальних питань сьогодення, як соціальна відповідальність бізнесу в Україні, підкресливши її обов’язковість, особливо для аграрних підприємств. Андрій Андрійович на прикладі корпорації яскраво проілюстрував, як можна бути лідером не лише у виробництві, але й у благодійництві в своєму регіоні.

«За три роки реалізації соціальної програми корпорації «З людьми і для людей» на покращення соціальної сфери сіл Хмельницької та Чернівецької області нами було виділено близько 10 млн. грн. З 2010 року ми стали засновником та основним фінансовим донором ХРБФ «Зміцнення громад», який наразі більш на професійному рівні продовжує розпочату нами естафету благодійництва», – розповів А.Гордійчук.

До слова було запрошено директора ХРБФ «Зміцнення громад» Тетяну Василик. Вона ознайомила присутніх із основними напрямками діяльності благодійного фонду, коротко у цифрах окреслила об’єми фінансування на основі звітності другого півріччя 2010 року. «Співпраця з міжнародним фондом «Відродження» стане не лише новим етапом роботи нашого фонду, але й можливістю для сільських громад області покращити стан соціальної сфери», – зауважила Тетяна Павлівна.

Руслан Краплич, директор Антикризової гуманітарної програми МФ «Відродження» у своєму виступі розповів про загальні принципи роботи їх фонду, окремо торкнувся теми історії створення Антикризової програми, її мети та завдань. «Ми зацікавлені у партнерстві з іншими донорами підтримати громадські ініціативи заради допомоги людям, культурним та громадським осередкам, які значною мірою постраждали внаслідок впливу фінансово-економічної кризи», – сказав він.

По закінченню виступів на Меморандумі було поставлено три підписи, що засвідчили старт для нової та плідної співпраці усіх підписантів.

Після урочистого підписання Тетяна Василик ознайомила громадськість з першим етапом реалізації Меморандуму – проектом «Зміцнення громад через відродження колективів художньої самодіяльності на селі». У проектній презентації були чітко окреслені основні вимоги, завдання та принципи, на які направлений даний проект.

Юрій Володимирович Лінник, заступник голови Шепетівської РДА, у своїй доповіді окреслив значення та вплив на загальний стан культури даного проекту, на прикладах пояснив, для чого та як правильно сільським громадським осередкам успішно представити власний проект у конкурсній програмі, пообіцявши із свого боку підтримку.

Кінцевим питанням, що розглядалося у межах конференції, стало обговорення стратегії реалізації Меморандуму відповідно до сільських потреб області. Модератором з даного питання став директор Антикризової гуманітарної програми МФВ Руслан Краплич. Він у формі дискусії з присутніми представниками районів Хмельницької області провів майстер-клас по написанню конкурсних проектів, окреслив паралель між тими проблемами, які підпадають під дію Антикризової програми, і тих, що знаходяться поза межами її компетенції, закликав стати активними учасниками програми.

Отже, з огляду на нові можливості час хмельничанам залучатися до роботи!

Без коментарів