Етичний вимір геополітичного вибору

Ю.Л. ШЕРЕДЕКО
Международный научно-учебный центр
информационных технологий и
систем НАН и МОН Украины

В обговоренні геополітичного вибору України зазвичай використовуються переважно економічні аргументи і в тому є великий простір для маніпуляцій. Чомусь в подібних дискусіях мало згадують про те, що основою суспільного життя та економіки, як складової його частини є домінуючі в суспільстві морально-етичні норми. В кращому разі згадують про звички і цінності, що теж часто використовують для маніпуляцій суспільною думкою. Але в етичній площині кожен залишається перед цим вибором наодинці зі своїм сумлінням, де бажано позбутись маніпулятивних навіювань і аргументів. В етичному виборі приходиться спиратись на крилату фразу Кіси Вороб’янінова: «я полагаю, что торг здесь не уместен!».

Очевидно, що питання суспільної моралі занадто актуальні, щоб і надалі залишати їх без уваги, поза сферою вдумливого фахового обговорення. Науковим фундаментом для такого обговорення, на моє переконання, повинно стати дослідження всесвітньо відомого вченого Володимира Лефевра, опубліковане ним в монографії «Алгебра совісті». Для першого знайомства широкої аудиторії з цією концепцією пропоную статтю Зиновія Павловича Антонюка: Два кінці “Етичної драбинки”  (вона була опублікована в газеті «Критика» №7-8 ще у 2009 р. і знайти її зараз дуже важко, але актуальність висловлених в ній думок за цей час тільки зросла, тому автор дав згоду на її розміщення). Наступна публікація в рамках цієї дискусії – доповідь Володимира Лефевра “Просчеты миротворчества” (Выступление на III Международном симпозиуме “Рефлексивные процессы и управление”, 8-10 октября, 2001 года, Москва), яка є дуже актуальною в нинішній суспільній ситуації.

Запрошую всіх небайдужих до обговорення і поширення цих знань та вироблення стратегії морально-етичного розвитку суспільства.

Без коментарів