Новини.Події.Анонси

«Використання армії у цій війні – злочин» – підполковник В’ячеслав Гавлицький

Про своє бачення участі армії у війні на Сході, перспективи ЗСУ та причини прорахунків АТО розповів член ВГО «Ліга Культури», підполковник В’ячеслав Гавлицький.

Я вважаю, що використання армії у цій війні – це злочин. Ті операції, які там відбуваються, має проводити СБУ,  МВС, але не армія. Вона у найкритичніший момент могла би стати між протилежними сторонами і розвести їх, і до неї була б довіра. Але найстрашніше, що по місту б’ють з ракетних установок офіцери. Звичайно, що серед будь-яких категорій людей є люди, які отримують задоволення від страждань інших, але від них треба позбавлятися і не допускати їх на війну. Так, терористи ховаються у житлових кварталах, але ж не потрібно ці квартали бомбити – викурюйте звідти сепаратистів. Чому, коли терористи захоплюють літак, ніхто не думає цей літак знищити одразу з терористами і всіма пасажирами. Але ж ми вибрали найгірший варіант – ми знищуємо місто з терористами та мирними жителями які, можливо, нас підтримують.

Якщо ще й можна врятувати  країну, то, перш за все, треба припинити бійню: припинити вогонь з нашого боку. Відповідно, керівники з протилежного боку мають теж віддати наказ припинити вогонь, але сам переговорний процес мають вести люди, які не заплямували себе радикальними висловлюваннями. Будь-яка війна закінчиться і в будь-якому випадку доведеться сідати за стіл переговорів, подобаються нам ці люди чи ні. Коли ми перемогли фашистську Німеччину, ми сідали за стіл переговорів з нею, хоч  вона нам і не подобалася, так само і тут.

Як би ми не називали супротивників: колоради, ватники, сепаратисти, але це – громадяни України. Можливо, у них інша точка зору, але це нормально. Ми 20 років жили разом і це дійсно страшно, що люди не хочуть жити з нами. Можна, звичайно, всіх їх знищити лише тому, що вони думають не так як ми. Але можна ж прийти і визначити причину, за якою вони не хочуть бути разом з нами. І поки ми цього не вияснимо – протистояння буде продовжуватися.  Теми найманців я не хочу торкатися, бо вони є з обох боків. Тому що я не розумію, чому наші війська не можуть втримати жодне місто. Швидше за все, хтось на цій війні отримує гарний прибуток і цей прибуток треба прибрати. Хто його отримує – нехай визначають слідчі органи. Але потрібно припиняти отримання прибутку на чужій крові.

Я вважаю, що армія має бути на половину контрактною, а на половину – призовною. Армія – це затратний механізм, це люди, які просто отримують гроші з бюджету, але це абсурд, коли гроші виділяються на зарплати, але не виділяються на навчання. І тоді ми стріляємо і потрапляємо у літаки. А воювати ми вміємо. Давайте скоротимо термін служби, але треба всім дати військову спеціальність і щоб цей час  людина проходила військову службу, а не будувала дачі генералам.  Бо ж до цього часу солдати взагалі в армії не стріляли. І тут не важливо одягнете ви на нього бронежилет та каску, чи ні. Країні потрібна така армія, де кожен її солдат в будь-який момент може стати під рушницю.

Без коментарів